ARABAŞI
Arabaşı soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeği ''arabaşı'', akşam oturmalarında dost ve akrabalara ikram edilerek sohbet ortamları oluşturuyor.
kış aylarının bir geleneği olan “arabaşı”, havaların soğuması ve ilk karın düşmesiyle dostları, komşuları ve akrabaları bir araya getiriyor. Akşam oturmalarında misafirlere ikram edilen arabaşı, sıcak sohbetlere zemin hazırlıyor.
Arabaşı yemeğinin yüzde 95'inin su olduğunu ''Arabaşı yenmez, yutulur. Arabaşının kendine has özellikleri var. Tepsinin orta kısmındaki arabaşı hamuru yıldız şekli verilerek kesilir. Yıldızı kim unutarak bozarsa bir sonraki arabaşının masrafları ona ait olur.
"Türkmen yemeği"
Arabaşı yemeğinin tarihinin çok eskilere dayandığını anımsatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir rivayete göre Peygamber Efendimizin Uhud Savaşı'nda dişleri kırılması nedeniyle Veysel Karani Hazretleri de tüm dişlerini çektirir. Veysel Karani'nin annesi de Karani Hazretleri yemeğini rahat yesin diye unla karıştırarak bir çorba yapar. Suyla unu karıştırarak bir hamur elde eder. O günlerden günümüze kadar gelmiş bir Türkmen yemeğidir. Türkiye'nin bazı yörelerinde yapılıyor ancak en yaygın olarak da Yozgat'ta ve Alaca'da yapılır."
Sıcak çorbayla soğuk hamurun buluşması
Sıcak ve acılı çorbası ve hamuru ayrı ayrı hazırlanan arabaşı kültüründe, soğuk hamurun kaşıkla çorba batırılır ve hamur çiğnenmeden yutuluyor.
Arabaşının hamuru, un, su ve tuzdan oluşuyor. Kaynayan suyun içine atılan un karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutuluyor.
Arabaşı çorbası ise (İsteğe göre kavrulmuş un), tavuk suyu ve tereyağı kaynatılarak hazırlanıyor. Daha sonra bu karışıma bol baharatın yanı sıra salça ile tavuk, kaz veya keklik eti ekleniyor.
Yüzyıllardır sürdürülen arabaşı yemeğinin ortaya çıkışıyla ilgili farklı hikayeler de rivayet ediliyor.
