• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Çorum

Valilikler

T.C. Alaca Kaymakamlığı
T.C. Alaca Kaymakamlığı
T.C. Alaca Kaymakamlığı
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Kaymakamlık Birimleri İlçemizde Görev Yapmış Kaymakamlar İlçe Protokol Listesi Mevzuat Kaymakamlık Logosu Kurumsal Kimlik
  • ALACA
    Alaca Tarihçesi ŞEHİTLERİMİZ GAZİLERİMİZ KÖYLERİMİZ TÜRKÜLERİMİZ
  • İLÇEMİZ
    Görev Yapmış Kaymakamlar Yöremiz Yemekleri Adetlerimiz
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular
  • İLETİŞİM
°C
13
Aralık2019
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Kaymakamlık Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İlçe Sivil Toplumla İlişkiler Şefliği
    • İlçemizde Görev Yapmış Kaymakamlar
    • İlçe Protokol Listesi
    • Mevzuat
    • Kaymakamlık Logosu
    • Kurumsal Kimlik
      • Kaymakamlık Görselleri
  • ALACA
    • Alaca Tarihçesi
    • ŞEHİTLERİMİZ
    • GAZİLERİMİZ
    • KÖYLERİMİZ
    • TÜRKÜLERİMİZ
  • İLÇEMİZ
    • Görev Yapmış Kaymakamlar
    • Yöremiz Yemekleri
    • Adetlerimiz
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Jandarma Komutanlığı
      • İlçe Emniyet Müdürlüğü
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
    • Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
  • İLETİŞİM
 

arabası

06.05.2016
   
        ARABAŞI
      Arabaşı soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeği ''arabaşı'', akşam oturmalarında dost ve akrabalara ikram edilerek sohbet ortamları oluşturuyor.
kış aylarının bir geleneği olan “arabaşı”, havaların soğuması ve ilk karın düşmesiyle dostları, komşuları ve akrabaları bir araya getiriyor.
        Akşam oturmalarında misafirlere ikram edilen arabaşı, sıcak sohbetlere zemin hazırlıyor.
        Arabaşı yemeğinin yüzde 95'inin su olduğunu ''Arabaşı yenmez, yutulur. Arabaşının kendine has özellikleri var. Tepsinin orta kısmındaki arabaşı hamuru yıldız şekli verilerek kesilir. Yıldızı kim unutarak bozarsa bir sonraki arabaşının masrafları ona ait olur. 
"Türkmen yemeği"
        Arabaşı yemeğinin tarihinin çok eskilere dayandığını anımsatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir rivayete göre Peygamber Efendimizin Uhud Savaşı'nda dişleri kırılması nedeniyle Veysel Karani Hazretleri de tüm dişlerini çektirir.
        Veysel Karani'nin annesi de Karani Hazretleri yemeğini rahat yesin diye unla karıştırarak bir çorba yapar.         Suyla unu karıştırarak bir hamur elde eder. O günlerden günümüze kadar gelmiş bir Türkmen yemeğidir. Türkiye'nin bazı yörelerinde yapılıyor ancak en yaygın olarak da Yozgat'ta ve Alaca'da yapılır."
        Sıcak çorbayla soğuk hamurun buluşması
       Sıcak ve acılı çorbası ve hamuru ayrı ayrı hazırlanan arabaşı kültüründe, soğuk hamurun kaşıkla çorba batırılır ve hamur çiğnenmeden yutuluyor.
        Arabaşının hamuru, un, su ve tuzdan oluşuyor. Kaynayan suyun içine atılan un karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutuluyor.
        Arabaşı çorbası ise (İsteğe göre kavrulmuş un), tavuk suyu ve tereyağı kaynatılarak hazırlanıyor. Daha sonra bu karışıma bol baharatın yanı sıra salça ile tavuk, kaz veya keklik eti ekleniyor.
 
       Yüzyıllardır sürdürülen arabaşı yemeğinin ortaya çıkışıyla ilgili farklı hikayeler de rivayet ediliyor.                     
                                                                                                                                                                                                               
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Alaca Belediyesi
  • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
  • Alacahöyük Müze Ve Örenyeri
Denizhan Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesin No:2 Alaca/ÇORUM
0(364) 411 50 01 - Fax : 0(364) 411 55 35